Vliv monomerů a fotoinicátorů na žloutnutí UV zářením tvrditelných laků - Štěpánková, Valérie (Univerzita Pardubice, 2023)
Tato diplomová práce se zabývá vlivem monomerů a fotoiniciátorů na změnu odstínu (žloutnutí) UV zářením tvrditelných laků. V experimentální části byly připraveny vzorky samostatných monomerů (kationtově i radikálově polymerující) se stejným iniciačním systémem a vzorky hybridně polymerujících směsí. V hybridně polymerujících směsích byl sledován vliv přídavku fotoiniciátoru isopropylthioxanthonu, triethanol aminu jako inhibitoru předčasné kationtové polymerace a hybridně polymerujícího monomeru glycidyl methakrylátu na změnu barevnosti připravených vzorků.
Influence of monomers and photoinitiators on the yellowing of UV curable varnishes
Keywords: UV vytvrzování; hybridní polymerace; žloutnutí; monomery; fotoiniciátory; UV curing; hybrid polymerization; yellowing; monomers; photoinitiators