Ženy a jejich role v římském náboženství - Šárová, Lenka (Univerzita Pardubice, 2011)
Záměrem předkládané diplomové práce je detailní vykreslení role ženy v římském náboženském systému. Věnuje se tedy ženským kněžským kolegiím, ale také reprezentantkám privátní náboženské sféry, které dominovaly v oblasti sacra privata (soukromého kultu), ale v omezené míře se účastnily i svátků a slavností oficiálního veřejného kultu. Pozornost je věnována zejména vestálkám, kněžkám, které v římské společnosti představovaly samostatnou a svébytnou jednotku, od jejichž existence se odvíjela i další úspěšná existence samotné Římské říše. Následně se práce zaměřuje na kulty, které do Říma pronikaly v průběhu dějin a na rozdíl od stávající podoby oficiálního náboženství umožnily větší míru aktivní participace žen na náboženském dění.
Women and their role in the roman religion
Keywords: římské náboženství; římské svátky; vestálky; matrony; flaminiky; Isis; Roman religion; Roman festivals; Vestal virgins; matrons; flaminica; Isis