Vytěsňovací praní natronové buničiny - Hájková, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2020)
Disertační práce se zabývá vytěsňovacím praním buničiny uvařené natronovým způsobem z řepkové slámy na různý stupeň delignifikace. Vedle parametrů popisujících vytěsňovací praní byl také odvozen vztah mezi kappa číslem buničiny a množstvím zbytkového ligninu ve vyprané buničině. Výsledky získané pro natronovou buničinu byly porovnány s dříve publikovanými výsledky pro sulfátovou buničinu uvařenou z jehličnanů a listnáčů.
Displacement washing of soda pulp
Keywords: vytěsňovací praní; natronová buničina; řepková sláma; prací výtěžek; Pécletovo kritérium; kappa číslo; zbytkový lignin; natronová buničina; řepková sláma; prací výtěžek; Pécletovo kritérium; kappa číslo; zbytkový lignin; displacement washing; soda pulp; rapeseed straw; wash yield; Péclet number; kappa number; residual lignin