Edukace pacienta o aplikaci subkutánních injekcí v domácím prostředí - Stejskalová, Alena (Univerzita Pardubice, 2022)
Diplomová práce se věnuje subkutánní aplikaci injekcí u pacientů propuštěných do domácího ošetřování a významu edukace. Nejčastěji se jedná o inzulínové preparáty a antikoagulační léčiva, která jsou již v předplněných perech nebo stříkačkách. Umožňují pacientům určitý komfort při aplikaci a možnost si tyto léčiva aplikovat v domácím prostředí bez prodlužování doby hospitalizace. Cílem diplomové práce je zjistit úroveň edukace pacientů v aplikaci subkutánních injekcí při přijetí do domácí péče. Prostřednictvím smíšeného výzkumu bylo zjištěno, že vyšší míru teoretických znalostí a praktických dovedností vykazovali klienti již edukovaní v nemocnici nebo v ordinaci lékaře než klienti edukovaní až v domácím prostředí.
Patient education about subcutaneous injection in the home environment
Keywords: domácí péče; edukace; subkutánní aplikace; diabetes mellitus; inzulín; nízkomolekulární heparin; home care; education; subcutaneous administration; diabetes mellitus; insulin; low molecular weight heparin