Šlechtická každodennost, rodinné vztahy a změny v postavení šlechty na příkladu života Františka Josefa z Auerspergu (1856 - 1956) - Kobianová, Barbora (Univerzita Pardubice, 2018)
Diplomová práce je zaměřena na osobu knížete Františka Josefa Auersperga (1856 - 1938). V počátku nastiňuje osudy šlechty na přelomu 19. a 20. století z obecného pohledu. Následně popisuje vznik žlebské knížecí větve rodu a přibližuje životní osudy rodičů Františka Josefa Auersperga. Další kapitola je věnována samotnému knížeti, popisuje období jeho dětství, vzdělávání, kariéry a počátky rodinného života. Druhým obsáhlým tematem v práci je každodennost rodiny Auerspergů na přelomu 19. a 20. století, přičemž prostor je věnován zejména cestování a zábavě dětí i dospělých v knížecí rodině. Závěr je symbolicky zaměřen na nemoci a smrt členů tohoto významného šlechtického rodu.
The life of Franz Joseph von Auersperg (1856-1956): Aristocratic Everyday Life, Family Relationships and Changes in the Social Status of Nobility
Keywords: Auersperg; František Josef z Auerspergu; šlechta; 19. a 20. století; každodennost; Auersperg; Franz Josef Auersperg; aristocracy; 19. and 20. century; everydayness