Ochrana obyvatelstva a krizové a havarijní plánování v praxi a ve výuce - Karda, Ladislav (Univerzita Pardubice, 2011)
Ochrana obyvatelstva, v dřívější terminologii civilní ochrana/obrana a k ní přistupující krizové a havarijní plánování jsou nástroje i cíle pro pomoc obyvatelstvu v případě mimořádné události i krizové situace. V praxi používané metody práce je v průběhu let nutno korigovat a k tomu přispívá i novela krizového zákona. Výchova odborně zdatných pracovníků pro jejich pracovní zapojení do různých subjektů státní správy i samosprávy je úkolem školství a i zde je žádoucí provést úpravy v systému, obsahu i formě výuky.
Keywords: ochrana obyvatelstva; krizové plánování; havarijní plánování