Laktózová intolerance v rodině: případová studie - Binková, Markéta (Univerzita Pardubice, 2021)
Předkládaná bakalářská práce je věnována tématu laktózové intolerance člena v rodině. Metodika výzkumu je zpracována formou případové studie s kombinací polostrukturovaného rozhovoru pro sběr dat. Teoretická část práce se zabývá charakteristikou laktózové intolerance, jejími příznaky, diagnostikou a výživovým doporučením pro eliminaci nežádoucích příznaků. Praktická část práce je zaměřena na studium laktózové intolerance v rodině s jedním členem s diagnostikovanou laktózovou intolerancí. Použitím polostrukturovaného rozhovoru se zaměřením na stravování člena rodiny s laktózovou intolerancí byl odhalen a diskutován možný dopad na ostatní členy rodiny z hlediska změny stravování, psychiky či financí.
Lactose intolerance in family: case study
Keywords: laktáza; laccase; výživa; rodina; polostrukturovaný rozhovor; stravování; bezlaktózové výrobky; nutrition; family; semi-structured interview; diet; lactose-free products