Kompetence vs. realita v práci zdravotnického záchranáře - Šaršonová, Aneta (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato diplomová práce se zabývá kompetencemi zdravotnických záchranářů v České republice a jejich uplatněním v praxi. Teoretická část popisuje historický vývoj, současný systém zdravotnické záchranné služby a legislativní rámec. Praktická část analyzuje využívání doporučených postupů pro podávání léků záchranáři bez konzultace s lékařem na základě dotazníkového šetření, analýzy objednávek léčiv a rozhovoru s odborníkem.
Competencies vs. Reality in the Work of a Paramedic
Keywords: zdravotnický záchranář; kompetence; zdravotnická záchranná služba; přednemocniční neodkladná péče; legislativa; doporučené postupy; podávání léků; urgentní medicína; paramedic; competencies; emergency medical service; pre-hospital emergency care; legislation; recommended procedures; drug administration; emergency medicine