Porovnání extrakčních metod pro bezdýmné prachy a homogenní tuhé pohonné hmoty s následným využitím vysokotlaké kapalinové chromatografie - Volková, Jana (Univerzita Pardubice, 2008)
Náplní této práce bylo studium a porovnání extrakčních metod pro bezdýmné prachy a homogenní tuhé pohonné hmoty. Provést rešerši extrakčních metod používaných v praxi pro tyto energetické materiály v období od roku 1996 po současnost. Teoretická část obsahuje přehled extrakčních technik se zaměřením na popis a aplikaci PFE, PSE, rychloextrakce, rozpouštění vzorků s využitím ultrazvuku, SPE a SPME. V experimentální části jsou popsány použité přístroje a zařízení, postupy při uvedených extrakcích a popis podmínek při jednotlivých analýzách extraktů. Ke stanovení obsahu jednotlivých složek bude využita metoda vysokotlaké kapalinové chromatografie Výsledky a diskuse obsahují zhodnocení použitých technik a identifikaci jednotlivých složek obsažených v extraktech.
Comparison of extraction methods for smokeless powders and homogeneous solid rocket propellants with subsequent utilization of high-pressure liquid chromatography
Keywords: smokeless powders; propellant; extraction methods; bezdýmné prachy; tuhé pohonné hmoty; extrakční metody; HPLC