Využití dithionikotinové kyseliny jako chromogenu pro spektrofotometrické stanovení aktivity cholinesteráz - Sejkorová, Karolína (Univerzita Pardubice, 2019)
Cílem teoretické části této diplomové práce je vypracování literární rešerše na téma cholinesterázy a jejich inhibitory. V jednotlivých podkapitolách se věnuje charakteristice jejich struktury, funkce a mechanismu katalytického působení cholinesteráz a možnostem ovlivnění jejich aktivity na různých úrovních. V poslední části se věnuje jednotlivým analytickým metodám, kterými lze stanovit aktivitu a inhibici cholinesteráz, z pohledu historie i současnosti. Experimentální část práce se skládá z několika dílčích podcílů. V první části se věnuje zpracování odebrané krve a dalším úpravám před samotným stanovením. Dalším podcílem je testování různých reakčních podmínek za účelem získání optimálních podmínek pro spektrofotometrické měření aktivity cholinesteráz s využitím dithionikotinové kyseliny (DTNA) jako chromogenního činidla. Dále se práce zabývá porovnáním chromogenních činidel DTNA a DTNB a vyhodnocením vhodnosti jejich použití. Součástí práce je také stanovení inhibiční účinnosti vybraných inhibitorů a jejich porovnání se standardními látkami. Posledním podcílem experimentální části práce je stanovení rozdělovacího koeficientu vybraných látek v systému n-oktanol:voda.
Use of dithioninicotinic acid as a chromogen for spectrophotometric determination of cholinesterase activity
Keywords: Acetylcholinesteráza; butyrylcholinesteráza; inhibitory cholinesteráz; DTNA; DTNB; Alzheimerova choroba; Myasthenia gravis; Acetylcholinesterase; butyrylcholinesterase; cholinesterase inhibitors; DTNA; DTNB; Alzheimer's disease; Myasthenia gravis