Vliv a význam kompozice ve fotografii - Žabková, Veronika (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na obecné a základní principy kompozice ve fotografii, včetně jejich praktického využití. Teoretická část přibližuje historii kompozice, psychologické aspekty vizuálního vnímání a roli kompozičních prvků, jako jsou světlo, barva, kontrast či perspektiva. V praktickém oddílu jsou porovnávány fotografie se správnou a nevhodnou kompozicí ve třech žánrech: portrétní, krajinářské a architektonické fotografii. Na základě komentovaných ukázek práce pomáhá začínajícím fotografům rozvíjet schopnost vnímat scénu a zároveň poukazuje na to, jak může promyšlená kompozice ovlivnit působení snímku a jeho vizuální vnímání.
The influence and importance of composition in photography
Keywords: kompozice; fotografie; vizuální vnímání; světlo; perspektiva; portrét; krajina; architektura; composition; photography; visual perception; light; perspective; portrait; landscape; architecture