Hodnocení tělesné teploty vedené během kardiochirurgické operace v normotermii a hypotermii - Joštová, Ivana (Univerzita Pardubice, 2021)
Diplomová práce se zabývá hodnocením změn tělesné teploty u pacientů podstupujících vybrané kardiochirurgické operace vedené v normotermii nebo hypotermii. Tato práce má teoreticko - průzkumný charakter. Teoretická část se zabývá problematikou termoregulace a jejím významem, metodami měření tělesné teploty, vybranými kardiochirurgickými výkony, specifiky péče o pacienta na extrakorporálním oběhu, perioperačními a pooperačními komplikacemi souvisejícími se změnami tělesné teploty a kompetencemi perioperační sestry pracující na kardiochirurgickém sále. Průzkumné šetření bylo provedeno měřením tělesné teploty před, během výkonu a po operaci s následnou analýzou získaných dat. Hlavním cílem bylo zjistit vývoj tělesné teploty u pacientů podstupující kardiochirurgickou operaci v průběhu operačního výkonu a bezprostředně po něm. Výzkumný soubor byl složen ze dvou skupin. První skupinu tvořili pacienti operovaní v normotermii a druhou skupinu pak pacienti v řízené mírné hypotermii. Výsledky výzkumu jsou uvedeny v závěru práce.
Evaluation of body temperature conducted during cardiac surgery in normotermia and hypothermia
Keywords: hypotermie; normotermie; perioperační péče; tělesná teplota; hypotermie; normotermie; perioperační péče; tělesná teplota