Stanovení kritické micelární koncentrace aniontových tenzidů pomocí kapilární elektroforézy - Vavříková, Martina (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato diplomová práce se zabývá stanovením kritické micelární koncentrace vybraných aniontových tenzidů pomocí kapilární elektroforézy. Kritická micelární koncentrace homologické řady nonyl- až tridecylsíranu sodného byla stanovena metodou založenou na měření proudu a vodivosti v závislosti na koncentraci tenzidu a metodou založenou na měření retenčního času alkylbenzenů. V rámci měření byl testován vliv přídavku organického modifikátoru na změnu kritické micelární koncentrace tenzidu v základním elektrolytu. Pro dodecylsíran sodný byl také studován vliv přítomnosti dodekanolu na kritickou micelární koncentraci.
Determination of critical micelle concentration of anionic surfactants using capillary electrophoresis
Keywords: kritická micelární koncentrace; tenzidy; kapilární elektroforéza; critical micellar concentration; surfactants; capillary electrophoresis