Real Life vs. Mores: Victorian Values in John Fowles's The French Lieutenant's Woman - Dobiášová, Silvie (Univerzita Pardubice, 2010)
Cílem diplomové práce je analyzovat hodnoty specifické pro život lidí ve středo-Viktoriánské Anglii, vysvětlit důvody vzniku těchto hodnot a popsat způsob, jímž tyto hodnoty ovlivnily život Viktoriánů, především těch patřících ke středním vrstvám společnosti. Diplomová práce dále ukazuje, jakým způsobem se tyto hodnoty odrážejí v životech postav románu Francouzova milenka od Johna Fowlese, románu napsaném ve dvacátém století, jehož děj je zasazen do středo-Viktoriánské Anglie. Diplomová práce je rozdělena na šest částí. Stručný úvod popisuje život a dílo Johna Fowlese, autora Francouzovy milenky, a zároveň v hrubých rysech nastiňuje prostředí Viktoriánské Anglie. Následující kapitola se zaměřuje na pojetí rodinného života středními třídami společnosti a vysvětluje důvody, proč byl rodinný život tak vysoce ceněn a střežen. Kapitola dále popisuje specifickou pozici služebnictva a domácí úlohu žen. Kapitola zabývající se Viktoriánským pojetím manželství se zaměřuje na to, co manželství představovalo především v životech žen. Následující kapitola zabývající se postoji vůči sexu se zaměřuje na Viktoriánskou prudérii, přetvářku a dvojí normy, pro které jsou Viktoriáni většinou vzpomínáni. Tato kapitola vysvětluje, co stálo za Viktoriánskými postoji vůči sexu a poukazuje na rozpor mezi chováním v soukromém životě a tím, co bylo veřejně hlásáno. Poslední kapitola se ve stručnosti zaměřuje na Viktoriánské vnímání náboženství a na způsob, jakým bylo toto vnímání ovlivněno náhlým rozmachem přírodních věd. Závěrem práce jsou veškeré poznatky shrnuty.
Skutečný život vs. morálka: Viktoriánské hodnoty v románu Francouzova milenka od Johna Fowlese
Keywords: devatenácté století; Viktoriánská Anglie; Viktoriáni; morálka; manželství; sexuální postoje; nineteenth century; Victorian England; the Victorians; morality; marriage; sexual attitudes