Vytesňovacie pranie listnatej buničiny - Miklík, Jozef (Univerzita Pardubice, 2014)
Dizertačná práca je zameraná na preverenie parametrov vytesňovacieho prania buničiny uvarenej zo zmesi listnatých drevín a buku. U buničiny uvarenej z buku bol tiež prešetrený vzťah medzi stupňom odvarenia a množstvom zbytkového lignínu vo vypranej buničine. Získané výsledky boli porovnané s predchádzajúcimi prácami pre ihličnatú buničinu.
Displacement washing of hardwood pulp
Keywords: vytesňovacie pranie; listnatá buničina; prací výťažok; Pécletovo kritérium; kappa číslo; zbytkový lignín; displacement washing; hardwood pulp; wash yield; Péclet number; kappa number; residual lignin