Východiska knižní produkce navazující na herbářové tisky v 17. století - Stříbrská, Eva (Univerzita Pardubice, 2011)
Tato teoretická bakalářská práce se zabývá vývojem a rozdělením knižní produkce vycházející z herbářových tisků nebo jím příbuzné. Je zaměřena na 17. století a přihlíží k dobové situaci, která ovlivnila vývoj knižní kultury u nás proběhlými politickými změnami. Snažili jsme se nastínit a blíţe specifikovat rozdělení proudů této literatury na literaturu medicínského, botanického a zahradnického typu. Sepsali jsme stručné historické seznámení s daným námětem a snažili jsme se popsat i vizuální podobu těchto odborných tisků k jednotlivým typům jsme uvedli i příklady relevantní dobové literatury a významné osobnosti daných oborů. Zabývali jsme se i ilustrací, která neodmyslitelně k odborné literatuře patří a dále i jejími grafickými technikami, které byly v době našeho zájmu užívány.
Bases of book production in continuity of herbal printouts in the 17th century
Keywords: herbáře; 17. století; knižní kultura; ilustrace; herbals; 17th century; book culture; illustration