Využití technologií Network Attached Storage - Ondráček, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2012)
Tato práce pojednává o síťovém úložišti NAS a jeho využití v praxi. Postupně jsou popisovány jednotlivé prvky celého systému této technologie. NAS je také srovnáván s obdobnými technologiemi úložišť, jako jsou DAS a SAN. Praktická část je věnována třem možnostem využití NAS v prostředí konkrétní základní školy. První možnost je zaměřena na komerční řešení, které se nachází na trhu, druhá nabízí možnost vlastního sestavení datového úložiště. Poslední případ se zabývá využitím vlastních hardwarových zdrojů základní školy a volně dostupného softwaru.
Usage of Network Attached Storage Technologies
Keywords: síťově připojené úložiště; přímo připojené úložiště; vyhrazená síť pro ukládání; vícenásobné pole disků; FreeNAS; Network Attached Storage; Direct Attached Storage; Storage Area Network; Redundant Array of Independent Disks; FreeNAS