Vlasteneckyvýchovná tendence v tzv. pražských prózách Karoliny Světlé - Houdková, Bronislava (Univerzita Pardubice, 2011)
Práce s názvem "Vlasteneckyvýchovná tendence v tzv. pražských prózách Karoliny Světlé" se zabývá rozbory pražských románů spisovatelky Karoliny Světlé. Prostřednictvím jejich analýzy a následné interpretace zkoumá projevy této tendence ve spisovatelčině díle. Cílem práce je popsat a interpretovat umělecké prostředky užívané k naplnění vlasteneckyvýchovné tendence v české próze druhé poloviny 19. století.
Patriotic and educational tendencies in Prague prose by Karolina Světlá
Keywords: česká literatura 19. století; Karolina Světlá; pražské romány; vlasteneckyvýchovná tendence; Czech literature of the 19th century; Karolina Světla; Prague novels; patriotic and educational tendencies