Vývoj a charakterizace imunomagnetických nosičů pro analýzu klinicky významných biomarkerů v mikrofluidních systémech - Svobodová, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2014)
Práce je zaměřená na vývoj magnetických nosičů určených pro použití v mikrofluidních zařízeních sloužících k izolaci a analýze specifických biomarkerů Alzheimerovy choroby, konkrétně peptidů amyloidu ? z mozkomíšního moku, a dále k záchytu cirkulujících nádorových buněk vyskytujících se v periferní krvi u pacientů s různými typy adenokarcinomů. Průkaz dvou zdánlivě různorodých klinicky významných biomarkerů spojuje použití magnetických částic pokrytých specifickou protilátkou proti hledanému analytu s jejich následnou aplikací v mikrofluidních systémech. Design mikrofluidních systémů byl navržen dle požadavků daného biomarkeru. Ve výzkumu jsme spojili výhody nabízené novým vědním oborem, mikrofluidikou, s přednostmi imunoafinitních separací na magnetických nosičích. Při vývoji těchto specifických imunomagnetických nosičů jsme pracovali nejen s komerčními ale i s nově vyvinutými polymerními mikročásticemi s různě modifikovaným povrchem. Testovaly se různé způsoby imobilizace protilátek na nosiče a byly definovány postupy výběru vhodné protilátky. Následně se testovalo chování a vlastnosti těchto imunomagnetických nosičů v mikrofluidních systémech. Disertační práce je složena z teoretické části popisující současný stav problematiky a dále z experimentální části, v níž jsou výsledky prezentovány formou souboru 6 vědeckých článků. Na jejich vzniku se autorka podílela jako první či druhý autor a články jsou doplněné o komentované úvody dávající jednotlivé práce do souvislosti.
Development and characterization of magnetic immunosorbents for analysis of clinically relevant biomarkers in microfluidic systems
Keywords: Imunoafinitní separace; imunosorbent; magnetické částice; mikrofluidika; protilátka; imobilizace ligandu; dot-blot; Alzheimerova choroba; amyloid beta; adenokarcinom; cirkulující nádorové buňky; Immunoaffinity separation; immunosorbent; magnetic particle; microfluidics; antibody; ligand immobilization; dot-blot; Alzheimer's disease; amyloid; adenocarcinoma; circulating tumor cells