Exstirpace suburetrální pásky z důvodu chronických bolestí - Homola, Prokop; Hensel, Germund; Škorničková, Zuzana; Košťál, Milan (My University, 2017)
cílem bylo upozornit na jednu z možných komplikací po zavedení suburetrální pásky. Představit možnosti řešení této komplikace, zejména pak částečné či úplné odstranění pásky. Dále pak formou kazuistik představit několik případů úspěšného řešení této komplikace. Typ práce: kazuistika. Chronické bolesti po implantaci tahuprosté pásky jsou vzácnou komplikací. Mezi možné příčiny počítáme erozi pásky s chronickým zánětem, post-kolposuspension syndrom, myofasciální syndrom, poranění a útlak nervů při zavedení pásky nebo nadměrnou fibroprodukcí v okolí implantátu. Po selhání konzervativních léčebných metod je potřeba pásku částečně či úplně odstranit. Pacientky poté zůstávají kontinentní nebo jim je v druhé době implantována nová páska. Úleva od bolestí bývá úplná, v některých případech si může vyžádat další léčbu. Závěr: Podle našich zkušeností je exstirpace pásky úspěšnou metodou léčby chronických bolestí po zavedení suburetrální pásky. Pacientky po výkonu popisují subjektivní úlevu a zlepšení kvality života.
Suburethral sling removal due to chronic pain
Keywords: stresová inkontinence moči; suburetrální páska; komplikace; chronická bolest; odstranění pásky; stress urinary incontinence; suburethral tape; complications; chronic pain; sling removal