Využití hexahydrátu dusičnanu hořečnatého pro akumulaci tepelné energie - Honcová, Pavla; Sádovská, Galina; Pilař, Radim (Univerzita Pardubice, 2016)
Hexahydrát dusičnanu hořečnatého byl zvolen jako vhodný materiál pro akumulaci tepelné energie díky své teplotě a entalpii tání. Mnohonásobné opakování cyklu ohřev-chlazení vykazuje podchlazení 29,7 K. Z tohoto důvodu byla použita nukleační činidla snižující podchlazení (AlO(OH), BaO, BaO2, Ba(OH)2.8H2O, BaCO3, CaO, Ca(OH)2, CaCO3, MgO, Mg(OH)2, MgCO3,Sr(OH)2 a SrCO3). Jako nejvhodnější nukleátor se jeví hydroxid strontnatý.
Use of Mg(NO3)2.6H2O for the thermal energy storage
Keywords: Hexahydrát dusičnanu hořečnatého; Uchovávání energie; Podchlazení; Nukleační činidla; Magnesium nitrate hexahydrate; Energy storage; Supercooling; Nucleating agent