Dopravně-psychologické posouzení psychické zátěže výpravčích a traťových dispečerů - Šucha, Matúš; Hruban, Ivo; Drdla, Pavel; Bulíček, Josef; Vtípil, Zdeněk (My University, 2017)
V článku jsou shrnuty výsledky Posudku pro posouzení psychické zátěže u profese traťový dispečer a výpravčí zpracovaného pro Správu železniční dopravní cesty, s.o. (SŽDC). Cílem je zdůraznit různorodost práce v těchto profesích (u výpravčích a traťových dispečerů). Tato různorodost souvisí i s kategorií zabezpečovacího zařízení. Jsou zmíněny potenciálně rizikové a potenciálně ochranné faktory psychické zátěže, které by zjištěny jako významné v železničních stanicích zmiňovaných v článku. Celková úroveň psychické zátěže je obecně hodnocena (až na několik výjimek) jako nadprůměrná nebo významná. Je potřebné zajišťovat takové pracovní podmínky, které nebudou příčinou případného dalšího zvyšování psychické zátěže a to s ohledem na fakt, že vnímání této práce je spojeno velkou odpovědností.
Transport-psychological Assessment of Mental Strain of Line and Station Train Dispatchers
Keywords: objektivní psychická zátěž; subjektivní faktory ovlivňující psychickou zátěž; traťový dispečer; výpravčí; zabezpečovací zařízení; železniční doprava; objective mental strain; subjective factors influencing mental strain; line dispatcher; train dispatcher; interlocking; railway transport