Motiv poustevníka a obraz poustevnictví ve výtvarné a slovesné kultuře 17.-19.století - Brynychová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2010)
Tato práce bude věnována historii poustevnictví a motivu poustevníka v literatuře 17.-19. století. První část se věnuje vzniku poustevnictví, jeho vývoji a hlavním představitelům. Druhá je zaměřena především na motivy spjaté s postavou a životem poustevníka ve vybraných dílech baroka a romantismu.
Hermit motives and images in Czech visual and literary culture since 17th to 19th centuries
Keywords: baroko; romantismus; poustevnictví; kontemplace; askeze; baroque; romanticism; eremitism; contemplation; asceticism