Fázové přechody v systému GeS2-Sb2S3 - Chovanec, Ondřej (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato práce se zabývá studiem fázových rovnováh ve sklotvorném systému (GeS2)x(Sb2S3)1-x. Součástí výzkumu je také analýza růstu krystalů Sb2S3 v objemových vzorcích s hodnotami x = 0,2 a 0,3. Na základě experimentálních dat byl navržen fázový diagram a stanoveny rychlosti růstu krystalů při zvolených teplotách. Pomocí těchto rychlostí byla vypočtena aktivační energie růstu krystalů, která byla následně porovnána s výsledky neizotermních kalorimetrických měření.
Phase transitions in system GeS2-Sb2S3
Keywords: antimon; germanium; síra; chalkogenidová skla; růst krystalů; mikroskopie; fázové rovno-váhy; diferenční skenovací kalorimetrie; antimony; germanium; sulfur; chalcogenide glasses; crystal growth; microscopy; phase equi-libria; differential scanning calorimetry