Vývoj ústavní péče o osiřelé děti - Petrová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato diplomová práce se zabývá historickým vývojem ústavní péče o osiřelé a opuštěné děti v naší zemi. Teoretická část práce předkládá postupný vývoj jednotlivých institucí zastřešujících péči o děti bez domova a snaží se tak poukázat na začátky dnešních dětských domovů a dalších specializovaných zařízení péče o děti. Důležitou součástí práce je také postavení osiřelého dítěte v průběhu historických etap. Další kapitoly detailněji rozebírají přímo ústavní péči a některé její aspekty. Praktická část práce je založena na výzkumu kvalitativního typu, jehož hlavním cílem je analyzovat nejvýraznější rozdíly v ústavní péči v porovnání mezi minulostí a současností. Za tímto účelem je využita metoda sběru dat formou polostrukturovaných rozhovorů s cíleně vybranými respondenty.
Development of institutional care for orphaned children
Keywords: ústavní výchova; dětský domov; osiřelé dítě; vychovatel; ústav; institutional care; children´s Home; orphaned child; tutor; institute