Změny v metabolizmu lipidů u diabetu typu 2 - Slezáková, Barbora (Univerzita Pardubice, 2016)
Diabetes mellitus 2. typu patří mezi získaná onemocnění, související s životním stylem, sedavým způsobem života a nadbytečným energetickým příjmem. Jeho výskyt ve světě neustále stoupá. Jedná se o nejčastější endokrinní poruchu u člověka, v současné době jím trpí více než 170 milionů lidí na celém světě. Diabetes mellitus 2. typu úzce souvisí s metabolickým syndromem, inzulínovou rezistencí a poruchou metabolismu sacharidů a lipidů. Porucha metabolismu lipidů je charakterizována kvalitativními a kvantitativními změnami plazmatických lipidů. Mezi nejvýznamnější změny plazmatických lipidů patří zvýšení koncentrace triacylglycerolů, volných mastných kyselin, apo B100, malých denzních lipoproteinů, VLDL1 lipoproteinů a snížení koncentrace HDL lipoproteinů v plazmě.
Lipid metabolism disorders in diabetes mellitus type 2
Keywords: diabetes; dyslipidémie; inzulínová rezistence; metabolický syndrom; diabetes mellitus; dyslipidemia; insulin resistance; metabolic syndrome