Venkov v proměnách: socioekonomická studie vnímání venkova - Čulíková, Ivana (Univerzita Pardubice, 2020)
Tématem bakalářské práce je socioekonomická studie vnímání venkova. První kapitola se zabývá definicí venkova a funkcemi venkova. Druhá kapitola zachycuje historický vývoj na venkově, definuje pojmy vyvlastnění, kolektivizace a restituce, analyzuje jednotlivé oblasti zemědělské činnosti na venkově. Třetí část analyzuje konkrétní oblast, zkoumá populační skladbu venkova, demografické poměry ve srovnání s městem, mapuje zaměstnanost v zemědělství. Ve čtvrté kapitole je popsána současná funkce venkova, role cestovního ruchu ve venkovských oblastech, je vyzdvižen význam regionálních produktů a aktivit.
Countryside in transition: socio-economic study of rural perception
Keywords: venkovský prostor; funkce venkova; vyvlastnění; kolektivizace; restituce; rural space; rural functions; expropriation; collectivization; restitution