Reštaurovanie vybraných maľovaných výjavov na klenbe v kaplnke sv.Václava v kostole Nanebovzatia Panny Márie v Klokotoch - Fialová, Verena (Univerzita Pardubice, 2016)
Bakalárska práca prezentuje priebeh reštaurovania vybraných malieb na klenbe južnej kaplnky sv. Václava v kostole Nanebovzatia Panny Márie v Klokotoch. Jedná sa o dva maľované výjavy v štukových rámoch, prvý v západnej časti klenby kaplnky, druhý na víťaznom oblúku pri vstupe do kaplnky smerom k lodi. Konkrétne sa jedná o výjavy s námetmi "Sv. Václav sprevádzaný anjelmi prichádza do snemu ríšskych kniežat" a pašiový výjav "Korunovanie tŕním". Práca obsahuje reštaurátorský prieskum a dokumentáciu s doplnením o obrazovú a grafickú prílohu. Rozšírená je o časť, ktorá sa zaoberá ikonografiou figurálnych výjavov a dohľadávaním grafických či iných predlôh k maľbám a nápisom pod výjavmi, z dôvodu rozsiahlej rekonštrukcie malieb.
Restoration of selected mural scenes on the vault of St. Wenceslaus Chapel in the Church of the Assumption of the Virgin Mary in Klokoty
Keywords: reštaurovanie; nástenná maľba; čistenie; olejomaľba; svätováclavský cyklus; pašiový cyklus; restoration; wall painting (mural); cleaning; oil painting; St. Wenceslaus cycle; Passion cycle