Hodnocení účinnosti antimikrobiální úpravy textilií - Přichystalová, Hana (Univerzita Pardubice, 2008)
Práce se zabývá antimikrobiální účinností testovaných práškových látek a impregnovaných tkanin. Práškové látky byly sulfadiazin sodný, sulfadiazin stříbrný, komplex I-1 a stříbrná sůl komplexu kyseliny borité a 4-aminosalicylové. Textilie byly impregnovány Texaminem ECE a jeho kombinacemi s kyselinou boritou a 4-aminosalicylovou, Dehyquartem LDB a jeho kombinacemi s kyselinami boritou, 4-aminosalicylovou a salicylovou, kyselinou salicylovou, kyselinou 4-aminosalicylovou, salicylátem sodným, 4-aminosalicylátem sodným, benzoátem sodným, tributylcín maleátem, krystalovou violetí s taninem a krystalovou violetí s taninem a vínanem antimonilodraselným.
Efficiency of antimicrobially treated textile samples: an evaluation study
Keywords: treated fabrics; antimicrobial efficacy; silver compounds; quaternary ammonium salts; silver sulphadiazine; Dehyquart LDB; impregnované textilie; antimikrobiální účinnost; sloučeniny stříbra; kvartérní amoniové soli; sulfadiazin stříbrný