Barevná metalografie železných kovů - Kobr, Jan (Univerzita Pardubice, 2012)
První část této bakalářské práce podává základní informace o struktuře železných kovů. Přitom se nezabývá jen vlastním upořádáním příslušných stavebních jednotek v prostoru, ale dotýká se také problematiky vzniku struktury či záměrné změny struktury v průběhu výrobního procesu. Další segment bakalářské práce pojednává o optické mikroskopii kovů, v praxi nejpoužívanější experimentální technice zkoumání kovů. Následující partie se věnuje metalografii kovů. Popisuje postup při studiu struktury kovů, zvláště rozebírá jednotlivé metody úpravy vzorků, jež využívá tzv. barevná metalografie ke zvýraznění struktury vzorků zkoumaných kovových materiálů. Předposlední část se potom zaměřuje na praktické použití dříve rozebraných teoretických poznatků na vybrané železné kovy. Presentuje provedený laboratorní výzkum, jenž se soustředil na aplikaci jedné z metod barevné metalografie - barevného leptání. Přibližuje proces úpravy vzorků vybraných železných kovů s využitím mj. několika různých leptadel a následně předkládá pořízené snímky mikrostruktury zkoumaných kovových materiálů a tyto vyhodnocuje. Bakalářskou práci uzavírá stručné shrnutí podstatných bodů vyložené problematiky.
Colour metallography of ferous metals
Keywords: Metalografie; struktura; vzorek; kov; mikroskopie; Metallography; structure; sample; metal; microscopy