Polarizace push-pull molekul prostřednictvím pentafluorsulfanylové skupiny - Fecková, Michaela (Univerzita Pardubice, 2017)
Byla provedena literární rešerše zaměřená na zavedení pentafluorsulfanylové (SF5) skupiny do struktury (hetero)aromatických systémů a jejich využití v materiálové chemii. Byly nalezeny tři obecné postupy jejich příprav. Vedle medicinálního a agrochemického využití SF5 derivátů jsou jejich optoelektronické aplikace limitovány na tekuté krystaly, luminiscenční materiály, spínače a push pull chromofory. V experimentální části byly syntetizovány dvě D-pí-A a čtyři D(-pí- A)3 push-pull molekuly s pentafluorsulfanylovou akceptorní jednotkou a aminoskupinu jako elektrondonorní částí. Vlastnosti cílových chromoforů byly modulovány změnou pí- konjugované cesty sestávající z kombinace 1,4 fenylových a acetylenických jednotek, polohou a počtem SF5 skupin a celkovým rozložením chromoforu (lineární a tripodální). Všechny molekuly byly charakterizovány sérií analytických měření (NMR, IČ, MS spektroskopie a RTG analýza) a byla měřena jejich UV-Vis spektra a termické chování. Z výsledků analýz byly vyvozeny základní vztahy typu struktura vlastnosti.
Push-Pull Molecule Polarization through Pentafluorosulfanyl Group
Keywords: pentafluorsulfanylová skupina; push-pull chromofor; intramolekulární přenos náboje; polarizace molekul; elektrondonor/akceptor; pentafluorosulfanyl group; push-pull chromophore; intramolecular charge-transfer; polarization of molecules; electrondonor/acceptor