Náterové hmoty na báze vodou riediteľných spojív na báze latexov s dispergovanými ZnO časticami, s antikoróznym a antimikrobiálnym efektom náterového filmu - Danková, Martina (Univerzita Pardubice, 2018)
Táto diplomová práca sa zaoberá štúdiom vodou riediteľných náterových hmôt na báze samo -sieťujúcich latexov s obsahom nanočastíc ako spojív pre náterové hmoty so zvýšenou antimikrobiálnou či antikoróznou ochranou. V teoretickej časti práce sú rešeršným spôsobom spracované témy týkajúce sa charakteristiky, syntézy a použitia vodných disperzií polymérov a problematiky náterových hmôt z hľadiska antimikrobiálnej ochrany. Pre experimentálnu časť tejto práce bolo syntetizované akrylové spojivo s obsahom 1,5 % nanočastíc oxidu zinočnatého. Boli sledované fyzikálne - chemické, mechanické, antikorózne a antimikrobiálne vlastnosti tohoto nového spojiva ako samotného, tak aj pigmentovaného v porovnaní so spojivom bez obsahu nanočastíc a priemyslovo vyrábanými spojivami. Výsledky testovania preukázali dobré antimikrobiálne vlastnosti a v prípade vhodne zvoleného pigmentu aj možnosť formulovať tieto spojiva ako antikorózne nátery na kovové podklady.
Coatings based on water-based binders on latex dispersed ZnO particles, with anticorrosion and antimicrobial
Nátěrové hmoty na bázi vodou ředitelných pojiv na bázi latexů s dispergovanými ZnO částicemi, s antikorozním a antimikrobiálním efektem nátěrového filmu
Keywords: vodou riaditeľná náterová hmota; antimikrobiálna látka; nanočastice ZnO; samo sieťujúci akrylový latex; water-borne coatings; antimicrobial agent; zinc oxide nanoparticles; self-crosslinking acrylic latex