Vztah Klementa Alexandijského k antické kultuře a filozofii v kontextu křesťanství - Měchurová, Barbora (Univerzita Pardubice, 2024)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá otázkou, jakým způsobem se z křesťanského hlediska Klement Alexandrijský vztahuje k řecké kultuře, filozofii a chápání společnosti, zda se jedná o pomyslný střet dvou kultur, jejich společnou existenci, případně využití jedné druhou (využití řecké filozofie křesťanstvím). Dále si položíme otázku, do jaké míry je možno podle Klementa Alexandrijského antickou filozofii v křesťanství využít, které z jejích motivů a témat lze v křesťanství podle Klementa akceptovat a vztahovat se k nim. Ústředním bude zmínit Klementův pohled na Logos, v němž ukazuje pravdivé prvky pohanské filozofie a kultury. Tato práce bude vycházet především z Klementovy Pobídky Řekům a Stromat.
The Perspective of Clement of Alexandria on Ancient Culture and Philosophy in the Context of Christianity
Keywords: antika; křesťanství; logos; 2.-3. století; víra; antiquity; Christianity; logos; 2nd - 3nd century; faith