Cestopisy 16., 17. a 18. století ve sbírkách Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě - Maixnerová, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2004)
Předmětem práce je popis exemplářů cestopisů a kosmografií z 16. až 18. století z muzejních sbírek. Zaměřuje se na obecnou charakteristiku historické cestopisné literatury a typologii knižních vazeb. Stěžejní kapitoly práce jsou věnovány rozboru jednotlivých titulů, včetně obrazové dokumentace. Každá hodnocená kniha je doplněna návrhem na restaurátorský zásah, případně následné ochranné sbírkové uložení dokumentu.
Keywords: knižní vazby; Typologie; kosmografie; cestopisy; restaurování