Ovlivnění antikorozní účinnosti nátěrových hmot s obsahem zinkového prachu jako anodického inhibitoru v kombinaci s vodivými polymery - Jaegerová, Lenka (Univerzita Pardubice, 2016)
Obsahem diplomové práce je studium antikorozních vlastností nátěrových hmot s obsahem zinkového prachu a vodivých polymerů. Mezi vodivé polymery, které byly použity v této diplomové práci, jsou zařazeny polyanilin, polypyrrol a polyfenylendiamin. Všechny vzorky testovaných nátěrů byly postupně podrobeny fyzikálně-mechanickým zkouškám, jako jsou stanovení přilnavosti organického povlaku, stanovení odolnosti organického povlaku při ohybu, stanovení odolnosti organického povlaku při deformaci úderem a stanovení odolnosti organického povlaku vůči hloubení. V další etapě byly organické povlaky zkoumány pomocí zrychlených korozních zkoušek. Při těchto zkouškách byla zjišťována celková antikorozní účinnost. Tyto zkoušky probíhaly v kondenzační komoře a v komoře se solnou mlhou. Získané hodnoty byly zpracovány do tabulek a vzájemně porovnány.
Effect on anticorrosion efficiency paints containing zinc powder as an anodic inhibitor in combination with conductive polymers
Keywords: vodivé polymery; zinkový prach; objemová koncentrace pigmentu; korozní projevy; conductive polymers; zinc dust; pigment volume concentration; corrosive manifestations