Život za oponou: Ochotnické divadlo v každodenním životě - Kočí, Sabina (Univerzita Pardubice, 2025)
Bakalářská práce se zabývá vlivem ochotnického divadla na každodenní život lidí v něm zainteresovaných. Zaobírá se hlavně Divadelním souborem Vrchlický z Jaroměře. Autorka je sama dlouholetou členkou, její reflexe práce z pozice insidera je součástí práce. Výzkumný cíl je zaměřen na jednotlivce a kolizi mezi sociální a divadelní rolí, které zastává. Primárně pak v kontextu působení v DS Vrchlický a jak působení v souboru zasahuje do života dobrovolných herců, techniků i ostatních aktérů, bez kterých by divadelní představení na ochotnické úrovni nemohlo vzniknout. Zároveň se ponoří i do historie a tradice divadelního řemesla na Jaroměřsku pomocí kronik a dalších etnografických pramenů.
Life Behind the Curtain: Volunteer Theatre in Everyday Life
Keywords: ochotnické divadlo; sociální role; DS Vrchlický; Jaroměř; každodennost; volunteer theatre; social roles; theatre company Vrchlický; Jaroměř; everyday life