Využití nástrojů pro hodnocení bolesti u seniorů - Kunstarová, Jana (Univerzita Pardubice, 2021)
Předmětem této diplomové práce je posouzení bolesti seniorů v domově pro seniory. Teoretic-ká část je věnována problematice bolesti obecně, bolesti u seniorů, managementu bolesti a shr-nutí základních poznatků týkajících se hodnotících nástrojů bolesti. Výzkumná část je zaměře-na na porovnání bolesti u seniorů pomocí tří vybraných funkčních škál bolesti (Numerická šká-la bolesti - Numeric Rating Scale - NRS, Vizuální analogová škála - Visual Analogue Scale - VAS a Revidovaná škála obličejů - Faces Pain Scale - Revised - FPS-R), zjišťování vzájem-ného vztahu mezi jednotlivými škálami a následně na preferenci škál dle obtížnosti. Cílem diplomové práce je shrnutí současného stavu poznání v oblasti problematiky bolesti u seniorů, zjistit a porovnat prevalenci a intenzitu aktuální bolesti a učinit doporučení pro praxi, která škála je seniory preferována při hodnocení bolesti i s ohledem na kognitivní deficit. Z tohoto výzkumu vyplývá, že škály použité v tomto šetření jsou validní a nejpreferovanější škálou dle obtížnosti u seniorů bez ohledu na kognitivní stav je škála NRS a FPS-R.
Use of tools for pain assessment in seniors
Keywords: senioři; škála bolesti; bolest; mini-cog test; seniors; pain scale; pain; mini-cog test