Sociální aspekty reintegrace odsouzených do společnosti - Nedbalová, Olga (Univerzita Pardubice, 2018)
Tématem diplomové práce je sociální reintegrace, okruh zájmu se tak soustřeďuje na sociální reintegraci jako proces osob, které prošly výkonem trestu odnětí svobody. V koncepci diplomové práce nahlížíme na sociální reintegrace zejména v akcentaci konkrétních sociálních aspektů, které tento proces ovlivňují. V teoretické části práce jsou popsána obecná východiska tématu. V této části práce jsou tak definovány základní penologické a trestněprávní pojmy. Pozornost je věnována systému péče o odsouzené ve výkonu trestu odnětí svobody. Z pohledu na uvěznění, jako na náročnou životní situaci, se práce zabývá psychickými a sociálními důsledky výkonu trestu a je zde přiblížena situace propuštěných z výkonu trestu odnětí svobody, zejména sociální a materiální situace těchto osob a jejich specifické potřeby. Stěžejní část práce se věnuje problematice reintegrace odsouzených do společnosti, zabývá se tak systémem postpenitenciární péče v České republice a službami státních a nestátních neziskových subjektů, které charakterizuje, a konkrétními sociálními aspekty, které vstupují do procesu sociální reintegrace. V neposlední řadě práce také popisuje aktuální trendy v oblasti péče o propuštěné z výkonu trestu odnětí svobody. Empirická část dané téma zkoumá s využitím kvalitativní metody výzkumu prostřednictvím polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumné šetření se zaměřuje na proces reintegrace odsouzených dospělých mužů propuštěných z výkonu trestu odnětí svobody zpět do společnosti.
Social aspects of reintegration of convicted into society
Keywords: penitenciární péče; postpenitenciární péče; sociální reintegrace; resocializace; odsouzení; sociální aspekty; penitentiary care; post-penitentiary care; social reintegration; resocialization; convicted; social aspects