Barviva přírodního původu - Vaňková, Barbora (Univerzita Pardubice, 2012)
V této bakalářské práci byla prostudována literatura spolu s daty z internetu týkající se barviv přírodního původu, jejich přehledu, historie a užití v jednotlivých oborech průmyslu. V úvodu je stručný přehled historie přírodních barviv používaných v Egyptě až po 19. století. Následují jednotlivá rozdělení barviv dle barev, příprav, vlastností, a nakonec jejich použití v jednotlivých oborech zpracovatelského průmyslu.
Natural dyes
Keywords: barviva; barvení textilií; barvení vlasů; kůže; potravinářský průmysl; přídatné látky; dyes; textile Dyeing; dyeing hair; skin; food industry; additives