Elektromobil a jeho vliv na životní prostředí - Srba, Vladimír (Univerzita Pardubice, 2015)
Klimatické změny jsou dnes velice důležitým celospolečenským tématem, přičemž roste jeho dopad na různé aspekty života. Jednou z alternativ pro vytvoření více udržitelné společnosti je snižování emisí skleníkových plynů, které se měří snížením ekvivalentu oxidu uhličitého. Zájem o sektor dopravy jako hlavního producenta oxidu uhličitého je logickým krokem. Cílem bakalářské práce bylo srovnání různých technologií používaných v automobilové dopravě s ohledem na produkci oxidu uhličitého a zároveň charakteristika současného poznání výroby elektromobilů, jakožto směru ekologické dopravy, který je aplikován v celosvětovém měřítku. Práce byla zaměřena na klíčovou, provozní část životního cyklu automobilů s běžným spalovacím motorem, hybridů a elektromobilů. S ohledem na emise oxidu uhličitého nebyly do srovnání zahrnuty výroba a likvidace jednotlivých druhů automobilů. Užívání elektromobilu v porovnání s hybridem nebo automobilem s běžným spalovacím motorem představuje v rámci emisí oxidu uhličitého nejnižší zatížení pro životní prostředí. Přestože jízdní parametry aktuálně nedosahují hodnot, které mohou nabídnout ostatní druhy automobilů, vývoj a progres v rámci sériové výroby elektromobilů představuje možnosti aplikovatelné v běžné praxi automobilové dopravy.
Electromobile and its impact on the environment
Keywords: elektromobily; akumulátory; rekuperace; palivové články; výfukové exhalace; hluk; emisní normy; electro-mobile; batteries; recuperation; fuel cells; exhaust emission; noise; emission standards