Islám a arabský socialismus v Egyptě, Sýrii, Iráku - Zilvarová, Lenka (Univerzita Pardubice, 2008)
Tato bakalářská práce se věnuje politickým, hospodářským a společenským událostem v Egyptě, Sýrii a Iráku od konce druhé světové války do začátku 80. let 20. století. Především však sleduje pronikání ideologie arabského socialismu do islámského prostředí těchto zemí. Ústřední téma představuje využití islámu, náboženských symbolů a terminologie v ideologii arabského socialismu stejně jako arabský nacionalismus, který patří mezi hlavní faktory ovlivňující tuto ideologii. Prostor je věnován rovněž islamistickým hnutím, jejichž popularita rostla právě v reakci na uplatňování socialistických idejí. V závěru se tato bakalářská práce snaží zdůvodnit neúspěchy ideologie arabského socialismu.
Islam and Arab socialism in Egypt, Syria, Iraq
Keywords: arabský socialismus; arabský nacionalismus; Islám; Gamál ´Abd an-Násir; al-Ba´th; Egypt; Sýrie; Irák; Arab Socialism; Arab Nationalism; Islam; Gamal; Syria; Iraq