Česká buddhologie: reflexe bádání let 1945-1989 - Ježek, Luboš (Univerzita Pardubice, 2013)
Cílem této práce bylo především zmapovat nejen vliv marxismu-leninismu na studium buddhismu, ale i dalších myšlenkových a náboženských proudů, jako je křesťanství a pozitivismus či osvícenství. V tomto případě se zájem výzkumu soustředil především na problematické interpretace ovlivněné těmito proudy, především pak na vliv křesťanství. V souvislosti s problematickými interpretacemi byl současně přehodnocen i samotný teoretický rámec, ve kterém se studium buddhismu do roku 1989 nacházelo. První kapitola této práce představuje stručnou historii studia buddhismu na českém území a jeho vývoj po roce 1948. Druhá kapitola se již soustřeďuje na samotnou analýzu vybraných kontroverzních témat jako je buddhistická morálka, pasivita a pesimismus. Ve třetí kapitole je poté představen přístup českých autorů k mahájánovému buddhismu. Zde je mahájánový buddhismus zasazen do kontextu nejstaršího - "původního a čistého" buddhismu. Čtvrtá kapitola se zaměřuje na interpretaci sociálních a náboženských poměrů ve starověké Indii. V tomto případě nás zajímal především vztah buddhismu k bráhmanismu a ke kastovnímu systému. Závěrečná, pátá kapitola, pojednává o překladatelské činnosti českých badatelů a jejich způsobu zacházení s buddhistickými pojmy.
Czech Buddhist Studies: the Reflection of the Research between 1945-1989
Keywords: studium buddhismu; buddhologie; interpretace buddhismu; Československo; totalitní režim; marxismus; orientalismus; křesťanská teologie; Buddhist studies; Buddhology; interpretation of Buddhism; Czechoslovakia; Totalitarian Regime; Marxism; Orientalism; Christian theology