Využití počítačového clusteru v serverových aplikacích - Bašta, Václav (Univerzita Pardubice, 2012)
Tématem diplomové práce je využití počítačového clusteru v serverových aplikacích. Práce je rozdělena do dvou hlavních částí. První část prezentuje stěžejní části serverového operačního systému vzhledem k zaměření na počítačový cluster. Jsou zde stručně popsány základní vlastnosti operačního systému a dále je podstatná část textu věnována oběma typům počítačového clusteru, serverovému clusteru i clusteru vyrovnávání zatížení sítě. V této části textu je obsažena i kapitola věnující se zabezpečení serveru. V druhé, stěžejní části práce, je představeno reálné nasazení počítačového clusteru. Je zde vysvětlena instalace serverového operačního systému a zavedení nezbytných služeb do tohoto systému, aby mohl být úspěšně spuštěn počítačový cluster. V této části práce je popsáno i otestování počítačového clusteru reálným zatížením.
Computer cluster usage in the server applications
Keywords: Server; cluster; vyrovnávání zátěže v síti; active directory; DNS; DHCP; Server; cluster; network load balancing; active directory; DNS; DHCP