Vývoj technologie pro zavádění kontinuální výztuže do 3D tištěných dílů za účelem jejich zpevnění - Mencl, Jakub (Univerzita Pardubice, 2025)
Cílem diplomové práce je vývoj a ověření konceptu technologie pro zavádění výztuže ve formě kontinuálního vlákna do 3D tištěných dílů, jako matrice slouží epoxidová pryskyřice. Díly určené pro vyztužení byly nejprve zhotoveny na 3D tiskárně technologií FFF. Jako matrice byla vybrána pryskyřice Veropal LAM 400, ve které budou zavedena kontinuální vlákna a která zajišťuje adhezi kompozitního systému k 3D tištěným dílům z PETG (glykolem modifikovaný polyethylentereftalát). V rámci diplomové práce byla vyvinuta nová technologie pro zavádění výztuže do dílů zhotovených technologií FFF. Pro technologii byly navrženy komponenty, které byly následně vytištěny na 3D tiskárně. Technologie byla sestavena, otestována a seřízena. Následně byla technologie využita pro vyztužení zkušebních těles zhotovených na 3D tiskárně. U vzorků byla provedena zkouška v tahu a výsledky porovnány s tělesy nevyztuženými.
Development of technology for introducing reinforcement into 3D printed parts to improve their structural integrity
Keywords: 3D tisk; technologie FFF; epoxidová pryskyřice; skelné vlákno; uhlíkové vlákno; kompozit; 3D printing; FFF technology; epoxy resin; fiberglass; carbon fiber; composite