Věznice v Brně na Cejlu jako součást komunistického represivního systému - Staufčíková, Helena (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato práce je věnována brněnské věznici na Cejlu č. 71. v období 1948-1956, kdy byla věznice uzavřena. Věznice sloužila pro potřeby Krajského soudu Brno a také jako vazební věznice pro vyšetřovance Státního soudu Brno. Práce nabízí pohled na každodennost věznice, na vězně, kteří zde čekali na soud, popravu i na dozorce, jež měli střežit vězně.
Prison in Brno - Cejl as a Part of Communist Repressive System
Keywords: Brno-Cejl; věznice; 50. léta 20. století; političtí vězni; Zahradníček, Jan; vězeňství; každodennost; Brno-Cejl; prison; 1950s; political prisons; Zahradníček, Jan; prison service; every day life in prison