The Role of Women in H. B. Stowe´s Uncle Tom´s Cabin - Svitáková, Šárka (Univerzita Pardubice, 2011)
Tato práce se soustředí na analýzu ženských hrdinek v románu Chaloupka Strýčka Toma od Harriet Beecher Stoweové. Hlavní část textu se zabývá třemi tématy, která autor této práce pokládá v debatě o hrdinkách románu za zásadní. Tato tři témata jsou navzájem propojena a vzájemně se doplňují. Dohromady poskytují čtenáři románu i čtenáři této práce lepší a hlubší porozumění ženských postav vytvořených Stoweovou. Autor této bakalářské práce se soustředí především na hlavní hrdinky románu. Postavy menší důležitosti buď nejsou zmíněny, nebo je jejich příklad použit za účelem lepšího vysvětlení určitého názoru. Nejsou však stěžejním bodem této práce. Proto čtenář nebude konfrontován s úplným výčtem ženských hrdinek vystupujících v příběhu.
The Role of Women in H.B. Stowe´s Uncle Tom´s Cabin
Keywords: Stoweová; otroctví; sentimentální romány; feminismus; náboženské přesvědčení; oběti; Stowe; slavery; sentimental novel; feminism; religious belief; sacrifices