Vývoj představ o demokratickém soužití a spolupráci evropských národů jako jeden z předpokladů rozvoje evropského integračního procesu - Lacina, Karel (Univerzita Pardubice, 2002)
Myšlenky spolupráce evropských národů spadají již do 19. století. Evropský integrační proces vznikal především v hospodářské sféře. Konečným výsledkem je Smlouva o Evropské unii z roku 1993, doplněná (jakož i ostatní smlouvy jednotlivých Evropských společenství) Amsterodamskou smlouvou.
Keywords: Spolupráce; integrační procesy; integrace Evropy; Evropská Unie