Církevní majetek a hospodaření s ním - Pelán, Jiří (Univerzita Pardubice, 2006)
Cílem této bakalářské práce s názvem Církevní majetek a hospodaření s ním je seznámit čtenáře a přiblížit mu situaci, která provází lidstvo už od nepaměti. Jedná se o vztah státu a církve a problémy s tím související. V poslední době došlo v České republice k oživení debat na toto téma. A to nejen na stránkách médií, ale i v Poslanecké sněmovně. Tato realita většiny zemí světa je smíšená a závislá na historickém vývoji a řadě sociálních vlivů. Ne jinak je tomu i u nás, proto se v první kapitole zabývám samotným vznikem a vývojem církevního majetku na našem území. Druhá kapitola obsahuje právní úpravu financování církví, osvětluje čtenáři účel a správu církevního majetku, seznamuje s obecnými pravidly pro hospodaření církví a v neposlední řadě je zde uveden i popis současného stavu církevního majetku. Modely vztahu státu a církve rozebírá třetí kapitola. Je zde zmíněn i způsob financování církví a jejich majetku v České republice spolu s možnými návrhy na zlepšení současného stavu. Možné způsoby vyřešení problémů lze nalézt i v porovnání s financováním církví v zemích Evropské unie, o nichž pojednává čtvrtá kapitola. Jsou zde uvedeny modely z vybraných vyspělých zemí, kde lze najít určitý nástin cest, kterými bychom se mohli v budoucnu ubírat. Pátá kapitola je věnována praktické ukázce hospodaření. Jedná se o římsko-katolickou církev, konkrétně Brněnskou diecézi. Na ní si čtenář může udělat svůj obrázek o efektivnosti hospodaření. V závěru je shrnutí základních poznatků, které jsou podstatné pro uvědomění si důležitosti tohoto tématu.
The property of churches and his economy
Keywords: majetky; financování; hospodaření; církve