Fotopolymerace glycidylmethakrylátu - Moskalová, Olga (Univerzita Pardubice, 2001)
Práce se zabývá vytvrzováním glycidylmethakrylátu s radikálovým a kationtovými iniciátory. Fotopolymerací byla sledována rychlost reakce. Nejrychleji monomer reagoval s radikálovým iniciátorem a nejpomaleji s organokovovým. Ve směsi monomer/radikálový a kationtový - sulfoniová sůl - iniciátorem se kationtový iniciátor neprojevil. FTIR spektroskopií byla naměřena absorpční spektra a identifikovány pásy epoxidové, karboxylové skupiny a dvojné vazby. S trifenylsulfoniovou solí reagovala epoxidová skupina i dvojná vazba.
Fotopolymerization of glycidyl methacrylat
Keywords: glycidylmethakrylát; fotopolymerace; Fourierova transformace infračervených spekter; rychlost reakce; polygrafie