Aplikácie vybraných inštrumentálnych metód v tribotechnickej diagnostike - Čorný, Štefan (Univerzita Pardubice, 2012)
Táto dizertačná práca sa venuje tribotechnickej diagnostike dopravných prostriedkov a využitiu vybra-ných inštrumentálnych metód: - analytickej ferografii v kombinácii s optickou mikroskopiou za podpory obrazovej analýzy ako vhodného nástroja časticovej analýzy produktov opotrebenia, - rastrovacej elektrónovej mikroskopii (SEM) ako metódy pre morfologickú analýzu častíc separovaných z olejových filtrov alebo ložísk a lokálnej elektrónovej mikroanalýze (EDX), ktorá umožňuje analyzovať che-mické zloženie častíc, - infračervenej spektrometrii, aplikáciou ktorej je možné identifikovať a kvantifikovať chemické zmeny v procese opotrebenia mazív a identifikovať prítomnosť nežia-dúcich kontaminantov v mazive. Cieľom tejto práce je nájsť, analyzovaťa zobecniť vzťahy medzi charakteristickými parametrami oterových častíc, priebehom prevádzkového opotrebenia mazív a výmennými lehotami olejových náplní dopravných prostriedkov.
Application of selected instrumental methods in tribotechnical diagnostics
Keywords: opotřebení; časticová analýza; tribotechnická diagnostika; analytická ferografia; obrazová analýza; rastrovací elektronová mikroskopie; lokální elektronová mikroanalýza; infračervená spektrometrie; wear; particle analysis; tribotechnical diagnostics; analytical ferrography; infrared spectrometry; scanning electrone microscopy; local electrone micro-analysis